Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


VİYANA'YI ÜÇÜNCÜ SEFERDE FETHETTİK


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazıları
Eklenme Tarihi: 29 Haziran 2008
Geçerli Tarih: 05 Mayys 2024, 22:47
Site: kaledran com eski sitemiz
URL: http://www.kaledran.com/deneme/yazar.asp?yaziID=36


Merhaba

Hırvatistan maçı öncesinde Hırvatlar’ın  Osmanlıların Viyana kuşatmasına   vurgu yapmaları acaba dikkatinizi çekti mi?

Bizim için sadece ilk defa yarı final heyecanı yaşamaktan ibaret olan maç ,onlara göre Türkleri Viyana’da üçüncü defa bozguna uğratmak anlamı taşıyordu.

Hayret biz Viyana’da geçmişte iki tane bozgun mu yaşadık dediğinizi duyar gibi oluyorum.Evet biz geçmişte Viyana’ yı iki defa kuşattık ve başarısız olduk.

Nasıl mı?
I. Viyana Kuşatması;1529 yılının Mayıs ayında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yapılmıştır. Macaristan'ın fethi Osmanlı ile Avusturya'yı karşı karşıya getirmişti. Avusturya Kralı Ferdinand, Mohaç Savaşı'nda ölen Macar Kralının akrabası olduğundan Macaristan'ın kendisine ait olduğunu ileri sürmüş. Kardeşi olan Almanya Kralı Şarlken'e güvenerek kendini Macar Kralı ilan etmiş    Osmanlı ordusunun İstanbul'a dönüşünden yararlanarak Budin'i ele geçirmişti. Bunun üzerine Kanuni Sultan Süleyman tekrar Macaristan Seferi'ne çıktı. Bu sefer sonucunda Budin geri alındı. Ferdinand ve Şarlken, Kanuni'nin karşısına çıkacak cesareti göstermediler. Kanuni, Avusturya içlerine kadar ilerledi. Viyana şehrini kuşattı. Fakat sonuç alamadı. Kış mevsiminin yaklaşması üzerine geri dönüldü.

ll.Viyana kuşatması

II. Viyana Kuşatması, 1683 yılında IV. Mehmet devrinde Osmanlı Devleti'nin Viyana'yı kuşatması ile gerçekleşti.

Avusturya yönetiminde olan Macarlar, baskılara daha fazla dayanamayınca Tökeli İmre'nin başkanlığında ayaklandılar. Kendi güçleriyle başarılı olamayacaklarını anladıklarından Osmanlılardan yardım istediler.

Uzun zamandan beri Viyanayı alarak adını bütün dünyaya duyurmak isteyen sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa paşanın ısrarı ile 6 Ağustos 1682 de  Avusturya’ ya savaş ilan edildi.
Merzifonlu komutasındaki Osmanlı OrdusuViyana önlerine geldi ve şehri kuşattı. Bu arada, Avusturya da Avrupa devletlerinden yardım istedi. Avrupa’da, Osmanlı’ya karşı bir ordu oluşturuldu. Osmanlı ordusu şehri kuşatırken Kırım kuvvetleri de Avrupa’dan gelecek yardımı engellemek üzere, Tuna Nehri’ndeki İskender Köprüsü’nü tutmakla görevlendirildi. Kırım kuvvetleri aldıkları bu görevi yerine getiremeyince Osmanlı ordusu iki ateş arasında kaldı ve bozguna uğradı. Bütün ağırlıklarını Viyana önlerinde bırakan Osmanlı ordusu geri çekildi. Bu yenilgiden sorumlu tutulan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa idam edildi.

 Viyana’daki bu yenilgi ile  Türkler’in Avrupa’daki ilerleyişi durdu. Bundan sonra Avrupa’da sürekli toprak kaybetmeye başladı. Osmanlı’nın Viyana önlerindeki bu bozgunu, Avrupa devletlerini harekete geçirdi. Osmanlı'yı Rumeli’den atma zamanının geldiğini düşünen Avrupalılar, Papa’nın önderliğinde kutsal ittifak oluşturdu. Bu ittifaka Avusturya, Venedik, Lehistan, Malta ve Rusya katıldı.

1683 te viyanada başlayan geri çekilişimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün kazandığığı Sakarya Savaşı ile sona erdi

Evet, biz tarihimizi  unutabiliriz ama eloğlu unutmuyor işte...

Saygı ve selamlarımla..

 


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster