Paylaş
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BUGÜN YILBAŞI
29 Aralyk 2008, 14:49
Kategori:DİN


BUGÜN YILBAŞI

Yanlış okumadınız. Evet bugün yılbaşı. Ayrıntılar için haberi okuyun.

BUGÜN YILBAŞI; YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN.

Bugün 1 Muharrem Hicri Yılbaşı. Müslümanlar'ın Hicri Yılbaşı'nı tebrik eder, insanlık için hayırlara vesile olmasını dileriz. Muharrem, yılı 354 gün kabul eden Kameri takvimin olduğu kadar, 'haram ayları' olarak bilinen 4 ayın da ilki. Hicri Takvim, Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (sav) Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç kabul eden ve ayın dünya çevresindeki dolaşımını esas alan bir takvim sistemidir. 'Hicret' hadisesinin milad olarak kabul edilip 'takvim başlangıcı' haline getirilmesi 'Hicret'ten 17 yıl sonra oldu. Yılbaşı ise Medine'ye hicret edilmesine izin verilen 'Muharrem' ayının ilk günü olan 1 Muharrem olarak kabul edildi.

Bu vesile ile Hicri takvim nedir? Ne zamandan beri uygulanmaktadır? Hicri yeni yılın ilk ayı olan Muharrem ayına özel bir ibadet var mıdır? Peygamberimiz yeni yılı nasıl karşılamıştır? Aşure günü nedir? Aşure gününe özel bir ibadet şekli var mıdır? soruları ile ilgili kısaca bilgi vermek istiyoruz...

Hicri tarih, Hz. Muhammed (s.a.s.)'in Mekke'den Medine'ye hicretiyle başlar. Ancak takvim başlangıcı olarak bu tarih, Hz. Ömer devrinde kabul olunmuştur. Ondan önce arapların belli bir tarihi yoktu. Bazı önemli hadiseleri (Hz. İbrahim'in ateşe atılışı, Fil vakası vb.) tarihe başlangıç olarak gösteriyorlardı.

Hicretten on altı yıl sonra (638), dönemin halifesi Hz. Ömer'in emriyle Medine'de bir meclis toplanarak, tarih meselesine bir çözüm bulunması istendi. Hz. Ali'nin teklifi ve mecliste bulunanların kabulü ile Hz. Muhammed (a.s)'in hicreti, İslâm tarihine başlangıcı ve Muharremin de bu yılın ilk ayı olması kararlaştırıldı. Böyle bir uygulamanın konulmasına sebep olarak şu iki husus gösterilmektedir. Hz. Ömer devrinde ibraz edilen bir borç senedinde ödeme için vâde tarihi olarak gösterilen Şaban ayının, geçen yılın mı yoksa gelecek yılın mı olduğu kestirilememişti. Ayrıca aynı dönemde Basra valisi olan Ebu Musa el-Eş'arî'den gelen bir yazıda; Hilâfet makamından gönderilen kâğıtların hangisi önce hangisi sonra olduğu ve hangisinin hükmüyle hareket edilmesi gerektiğinin bilinmediği cihetle, bu sorunun acilen halledilmesi isteniyordu. Bu nedenlerle Hicret İslam tarihine başlangıç teşkil etmişti.

Hicrî-Kamerî yıl, on iki aydır. İlk ayı olan Muharrem ile birlikte Receb, Zilkade ve Zilhicceye Araplar "eşhur'i hurum" adı verir ve bu aylarda savaştan ve her türlü şiddetten uzak dururlardı.

Hz. Muhammed (s.a.s), bu ayın dokuz, on ve on birinci günleri oruç tutmayı ashabına tavsiye etmişti. Peygamber Efendimiz buyurur ki: "Ramazan orucundan sonra, tutulan oruçların en faziletlisi Allah'a izafet ile şereflendirilen Muharrem ayındaki oruçtur" (Riyazü's-Sâlihin, II, 504). Diğer hadislerde, Muharrem ayının onuncu gününe rastlayan ve pek çok önemli olayın cereyan ettiği "Aşûra günü'nde tutulan orucun, bir yıl önce işlenen hata ve günahların bağışlanmasına vesile olacağı müjdelenmiştir" (Riyâzü's-Salihin, II, 509).

Emevilerin ikinci hükümdarı Yezid zamanında ve hicri 61/milâdi 680 yılı Muharrem ayının onuncu cuma gününde vuku bulan Hz. Hüseyin'in şehadeti meselesinden dolayı Şiilerce o gün matem günü sayılmış ve bu matem daha sonraları geniş çapta ve resmi bir hüviyete bürünmüştür.

Aşura günü denilen Muharrem ayının onuncu gününde, tarihte pek çok önemli olayın meydana geldiği rivayet edilmektedir. Bunlar arasında şu olayları saymak mümkündür:
- Nuh (a.s)'un gemisinin tufandan kurtulup Cudi dağının tepesine oturması bu güne rastlar. Bilindiği gibi bu olay, Hz. Nuh'a inananların bir gemi vasıtasıyla kurtulduğu ve inkarcıların da bütünüyle yok olup gittiği bir olay olmuştu.
- Bunun yanında, Hz. Adem'in tevbesi,
- Hz. İbrahim'in ateşten kurtulması ve
- Hz. Yakub'un oğlu Hz. Yusuf'a kavuşması bu güne rastlar.
- Öte yandan Muharrem ayının onaltıncı günü Kudüs'ün kıble tayin edildiği ve
- on yedinci günde Fil ashabının geldiği gün olduğu nakledilenler arasındadır.

Muharrem ayının Osmanlılar devrinde de ayrı bir yeri vardı. Bu ay dolayısıyla şairlerin yazdığı ve "Muharremiye" adı verilen manzum şiirlerin sayısı oldukça kabarıktır. Ayrıca yeni sene başı olması hasebiyle bu ayda, devlet erkanı, padişahın huzuruna çıkarak yeni yılı tebrik eder ve padişahın "Muharremiye" denilen hediyelerini alırlardı.

Muharrem ayı Osmanlı arşivlerinde "Muharremü'l-Haram" şekliyle geçmekte ve kısaca "mim" rumuzuyla gösterilmektedir.
(Kaynak: http://www.larende.com/site/page.asp?dsy_id=62444 )

Evet, Hristiyan dünyasının yılbaşını günler önceden hazırlanarak kutluyoruz ama İslam dünyasının yılbaşından haberimiz bile olmuyor değil mi... Acı ama gerçek.

Bu haber 1806 defa okunmuştur.

  Facebook  Google 

İLGİLİ Haberler

ANTALYA'DA 5 GÜNLÜK HAVA TAHMİNİ

ANTALYA
NECMI DEV NECMI DEV
O KADAR DA HAVASI OLACAKMIS
ALI MAVI ALI MAVI
DIZLERIM
ISMET MERT ISMET MERT
AKS SINAVINA HAZIR MIYIZ
BAHADIR DEV BAHADIR DEV
BATIRIKLA DOLU BIR YAZ TATILI
SAMI KAS SAMI KAS
ACILDE SINIRSIZ EGLENCE
GALADIRANLIOGLU GALADIRANLIOGLU
IÇIMDE BI SIKINTI VAR
KEMAL AY KEMAL AY
KIMLER GELDI GEÇTI BU YOLDAN...
HASAN ATES HASAN ATES
Konut Kredisi Kullanirken Nelere Dikkat Etmeli?
A.KADIR GÜNDÜZ A.KADIR GÜNDÜZ
BIZIM ÇOCUKLUGUMUZ...
GÜNAY ASLAN GÜNAY ASLAN
ONLARDAN IYI DOST VAR MI?
SAHIZMET PEKMEZ SAHIZMET PEKMEZ
ATES DÜSTÜGÜ YERI DEGIL BÜTÜN KÖYÜ YAKTI
ERKAN ÇELIK ERKAN ÇELIK
HAYATIN ANLAMI YA DA ANLAMSIZLIGI
SIZDEN BIRI SIZDEN BIRI
H.ARIF YALÇIN'IN "FUTBOL VE SEYIRCI" YAZISI
SUNAY DUR SUNAY DUR
IYI KI VARSIN KALEDRAN.COM
DAVUT DUMAN DAVUT DUMAN
GÖNLÜMÜN KÖYÜ

FOTO GALERİ

VİDEO GALERİ

SON YORUMLANANLAR